Sköna friluftsbyxor är ett måste när man är ute i naturen

Rätt utrustning är A och O när man ägnar sig åt vandring och annat friluftsliv. För mig är det allra viktigast att jag har bra skor och ett par sköna friluftsbyxor på mig. Utan detta kan den finaste vandring bli en plåga. Du kanske tänker att ryggsäcken också är viktig och så klart vill man ha en bra ryggsäck. Men om man är ute och går i 4–5 timmar så har man inte mycket packning med sig. Extra tröja, eventuellt regnkläder, dricka och lite käk är det som behövs. Inte så många kilon så ryggsäcken är då inte jätteviktig.

Hur ser då bra skor och sköna frilutsbyxor ut?

Ett par bra skor ska sitta stadigt på foten och ha bra dämpning. Ett par joggingdojor duger om vädret är torrt och om det inte är så svår vandring. För att få något som funkar även när det är blött ute och som sitter lite stadigare på foten kan jag rekommendera ett par vandringsskor med Gore-tex. Då håller du dig torr om fötterna även om det regnar lite och du klarar vätan från marken. Om du skulle plumsa i en större vattenpöl kanske du inte klarar dig, men i de flesta lägen är ett par Gore-tex skor tillräckligt. Vid flerdagsvandringar och vandring i riktigt tuff terräng, typ i fjällen, så ska du satsa på ett par bra kängor.

Vad som är ett par sköna friluftsbyxor varierar givetvis från person till person. Olika modeller passar olika personer men det finns några bra allmänna grejer att tänka på när man ska köpa byxor. Det är också bra att ha åtminstone två par friluftsbyxor. Om du, precis som jag, gärna åker ut över helgen och gör två dagsvandringar så är det bra med ett par byxor i reserv om du skulle bli blöt.

Jag föredrar byxor i lite tunnare material eftersom jag blir så himla varm när jag går. Mina tjockare byxor har jag bara under tidig vår och sen höst. Mina favvobyxor är i stretch, gärna hela byxan men åtminstone stretchpaneler. Ett par friluftsbyxor ska också gå att knäppa igen längst ner, antingen med kardborre eller med knappar. Då slipper man få in så mycket smuts i sockarna och skorna. Ett plus är också om byxorna är något vattenskyddade så man klarar lättare regn.

Jag köper inte alltid de dyraste byxorna. Det finns många märken som inte är så kända men som ändå gör bra friluftskläder.

Kommentarer är stängda.